SL
    Print

    Ajna Zlatar: Podobe glasbe

    Sob / 20.06. at 23:59

    Mala galerija,  

    Prosti vstop

    Print Kosovelova dvorana

    Grafična oblikovalka in umetniška vodja iz Sarajeva, Ajna Zlatar, se je izobraževala v Milanu, in sicer na Evropskem inštitutu za oblikovanje, kjer je diplomirala leta 1996, ter na Akademiji za likovne umetnosti Brera, kjer je diplomirala 1998.

    Skupaj z oblikovalcem Anurjem Hadžiomerspahićem je leta 1998 v Sarajevu ustanovila Kreativni center Cardea. 2001 sta s kampanjo Računaj name Iskraemeco (Računaj na mene Iskraemeco) prejela evropsko nagrado za oblikovanje Epica – Europe's Creative Awards.

    Leta 2000 sta sprožila mednarodni projekt Made in Bosnia, ki je združil umetnike iz BiH in Italije. Namenjen je bil promociji novega bosanskohercegovskega oblikovanja, katerega plod je bila istoimenska razstava, ki je bila istega leta predstavljena v Umetniški galeriji BiH in v galeriji McCann Erickson v Milanu.

    Leta 2002 sta skupaj ustanovila tudi oglaševalsko agencijo Ideologija, ki je bila v 2003 in 2004 na No Limit BH Advertising Festivalu v Sarajevu imenovana za marketinško agencijo leta v BiH. Od 2006 do 2016 je bila kreativna vodja marketinškega podjetja Communis.

    Že vrsto let uspešno sodeluje tudi z mednarodnim glasbenim festivalom Jazz Fest Sarajevo. Za svoje grafične rešitve festivalskih plakatov in naslovnic albumov za izvajalce, kot so Amira Medunjanin, Letu štuke, Edo Maajka in drugih, je osvojila več nagrad.

    Ajna danes živi v Sarajevu, kjer dela kot svobodna umetnica. Je članica Združenja likovnih umetnikov uporabnih umetnosti Bosne in Hercegovine. Režirala je videospote za glasbene skupine Sikter, Letu štuke, Edo Maajka in Zoster. Kot umetniška direktorica je sodelovala pri kratkih filmih Moja prva smrtna izkušnja in Sever je znorel režiserke Aide Begić. Sodelovala je tudi pri dolgometražnem filmu Go West v režiji Ahmeda Imamovića.


    Pokroviteljica Male galerije



    Zaradi odpovedi evropske turneje v okviru 64. Jazz festivala ne bo nastopil Ben LaMar Gay.

    Umetniški vodje (SI): Bogdan Benigar, Borja Močnik, Dré A. Hočevar*
    *( .abeceda VI., Mladi Raziskovalci VI. in ustvarjalec v rezidenci)